Через півстоліття українців може лишитися 8 мільйонів

Через півстоліття українців може лишитися 8 мільйонів

В Україні намічається гарна тенденція — у чотирьох областях країни й Києві народжуваність перевищила смертність.

Джерело: Відомості

В Україні намічається гарна тенденція — у чотирьох областях країни й Києві народжуваність перевищила смертність. Так, за даними Держкомстату, в 2010 році лише в столиці, а також Волинській, Закарпатській та Рівненській областях більше народжувалося людей, ніж помирало. В 2011 році до них приєдналися ще й Чернівецька область. Так, на Буковині торік приріст населення був негативним — мінус 471 людина. Тепер там з’явилося на світ на 112 більше жителів, ніж померло, пише «Сегодня».

В Інституті демографії й соцдосліджень називають закономірним, що саме в західних областях народжується більше дітей. «Там у родинах норма четверо й навіть п’ятеро дітей. На іншій частині країни троє — уже рідкість», — розповіли вчені.

У Києві в нинішньому році на світ з’явилися майже 4 тис. дітей, у минулому було 2661. Але в Держкомстаті говорять: тут ріст кількості дітей пояснюється тим, що в київських клініках народжують жителі області й приїжджі.

Незважаючи на позитивні новини про народжуваність, жителів у країні з кожним роком стає все менше. Держкомстат підготував очікувану кількість українців на 1 січня 2012 року — буде 45 млн. 630 тис. У минулому році нас було трохи більше — 45 млн. 778 тис., а в 2009-му — 45 млн. 963 тис. Глава Комітету ВР із питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва заявила, що якщо негативна демографічна ситуація збережеться, то через 50 років в Україні залишиться всього 8-10 млн. чоловік! «У нас показники смертності у два рази перевищують народжуваність. Народжується в середньому 450 тис. у рік, а вмирає 840 тис., — розповіла виданню Бахтеєва. — Тривалість життя також скоротилася. Приміром, в 1991 році чоловіки жили 68 років, тепер — 62. У нас страшна ситуація зі здоров’ям! У кожної четвертої дитини знаходять дві-три хронічні хвороби». За словами нардепа, «потрібно створити комплексну програму оздоровлення нації й щоб, нарешті, почала працювати страхова медицина. Інакше українці можуть взагалі вимерти».

Loading...